Η επιστήμη της μουσικοθεραπείας
Άρθρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ

Η μουσικοθεραπεία είναι μια βοηθητική θεραπευτική μέθοδος που με τη συμβολή της ψυχολογίας, της νευροφυσιολογίας και της μουσικολογίας, παρέχει αισθητηριακή διέγερση μέσω της μουσικής. Η βάση αυτής της μεθόδου συμπεριλαμβάνει τα ευεργετικά αποτελέσματα της μουσικής στην ψυχο-συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Αυτή η θεραπεία δεν απαιτεί μουσική εκπαίδευση. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων, των κινητικών δεξιοτήτων, της συναισθηματικής ανάπτυξης, των κοινωνικών δεξιοτήτων και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται σε ιατρικά και κοινωνικά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρώιμα αναπτυξιακά κέντρα, προσαρμοστικά αναπτυξιακά κέντρα, προγράμματα αποκατάστασης και διορθωτικά ιδρύματα. Οι μουσικοθεραπευτές συχνά εργάζονται ως μέλη μιας ομάδας ειδικών επιστημόνων σε διάφορους τομείς, συμμετέχοντας από κοινού στο σχηματισμό προγραμμάτων υγείας.
Μια μικρή ιστορική αναδρομή της μουσικοθεραπείας
Η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως θεραπευτικός παράγοντας σε πολλές χώρες και πολιτισμούς. Ένδειξη της χρήσης της μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στους αρχαίους Αιγυπτίους και Έλληνες, τους μεσαιωνικούς Άραβες, τους Ινδουιστές και τους ιθαγενείς Αμερικανούς λαούς. Κατά τους XVIII-XIX αιώνες, δημοσιεύθηκαν διάσπαρτα άρθρα, βιβλία, πειραματικά αποτελέσματα και αναφορές ιατρικών πρακτικών που περιγράφουν τα θετικά αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας. Οι πρώτες επιστημονικές μελέτες της επιρροής της μουσικής στους ανθρώπους εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Η μουσικοθεραπεία, όπως την γνωρίζουμε τώρα, δημιουργήθηκε στα χρόνια μετά το τέλος του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν οι μουσικοί επισκέφτηκαν νοσοκομεία για να ανακουφίσουν τα προβλήματα υγείας των βετεράνων. Το 1944, άνοιξε η πρώτη πρόσληψη των σπουδαστών για την ειδικότητα του μουσικοθεραπευτή στο Πανεπιστήμιο του Michigan.
Είδη μουσικοθεραπείας
Υπάρχουν δύο μορφές μουσικοθεραπείας:
Η παθητική μουσικοθεραπεία συνήθως αποσκοπεί στη χαλάρωση ενώ ταυτόχρονα, ο ασθενής μπορεί να σχεδιάσει, να διαλογιστεί ή απλά να ακούσει μουσικά έργα που επιλέγονται από εμπειρογνώμονες βάσει των μουσικών του αντιδράσεων. Αυτή η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί με μασάζ και αρωματοθεραπεία.
Η ενεργητική μουσικοθεραπεία είναι μια ενεργή αλληλεπίδραση με το μουσικό υλικό. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσω μουσικού παιχνιδιού, παίζοντας ένα όργανο καθώς και εκτελώντας ρυθμικές κινήσεις – ασκήσεις, χορό. Στο πλαίσιο όλων αυτών των ενεργειών, βελτιώνονται οι κινητικές ικανότητες, ο συντονισμός, η φαντασία και οι δημιουργικές ικανότητες του ατόμου, οι ασθενείς μπορούν να εκφράσουν την κατάσταση και τα συναισθήματά τους μέσω της μουσικής.
Οι ρυθμικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της κίνησης, της ευκινησίας, της δύναμης, της ισορροπίας, του συντονισμού, του βαδίσματος, της τέχνης της αναπνοής και της μυϊκής χαλάρωσης. Τα ρυθμικά συστατικά της μουσικής βοηθούν στην αύξηση της ζωτικότητας. Ο αυτοσχεδιασμός απελευθερώνει την δημιουργικότητα και φέρνει στην επιφάνεια βαθιά κρυμμένα μέσα έκφρασης συναισθημάτων. Μέσω του τραγουδιού, της μουσικής και του χορού, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και βιώνουν συναισθήματα που δεν θα βίωναν στην καθημερινή ζωή. Το τραγούδι ως μέσο έκφρασης και κατανόησης του φόβου βοηθά τα παιδιά να απαλλαγούν από τους φόβους τους. Για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, η μουσικοθεραπεία αποτελεί μια μεγάλη βοήθεια για να εξερευνήσουν εμπειρίες σχετικά με τη ζωή και το θάνατο. Η ακρόαση της μουσικής βοηθά στην ανάπτυξη ενός ειδικού τύπου προσοχής και μνήμης, διευκολύνει τη διαδικασία υπέρβασης των δυσκολιών, παρέχοντας ένα δημιουργικό περιβάλλον για έκφραση. Με τη μουσικοθεραπεία, υπάρχει μια σταθερή ροή ενέργειας μέσα στο σώμα μας μέχρι να επιτευχθεί αρμονία. Η μουσικοθεραπεία οδηγεί ένα άτομο στην κατανόηση και τη χρήση της δύναμης αυτής της αρμονίας, η οποία καθοδηγεί ανεπαίσθητα τη διαδικασία επίτευξής της. Στη μουσικοθεραπεία, ένα άτομο διδάσκεται και κατευθύνεται όχι από τους κανόνες και τους νόμους, αλλά από την σωματική πραγματικότητα, την οποία η μουσική επιστρέφει στις πρώτες αισθήσεις μετά τη γέννηση, που έχουμε ξεχάσει, αυτή η πραγματικότητα γεννιέται και πάλι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μέθοδοι της κατάλληλης θεραπείας γίνονται μεμονομένα στον κάθε ασθενή, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται σε ομάδες.
Τα οφέλη της μουσικοθεραπείας
1. Η ακρόαση της σωστής μουσικής σύνθεσης μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να εξομαλύνει την συναισθηματική κατάσταση, να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό, να αυξήσει τη συγκέντρωση, να βελτιώσει τις δεξιότητες ομιλίας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τα άτομα να μειώσουν τον πόνο, να επιλύσουν τις συγκρούσεις και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.
2. Γενικά, η πρακτική της μουσικοθεραπείας δείχνει την αποτελεσματικότητά της στους ακόλουθους τομείς:
3. Συναισθηματική κατάσταση (διάθεση), τη σταθεροποίησή του ατόμου μέσω της μουσικοθεραπείας,
4. γλωσσική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη (λόγος, επικοινωνία) μέσω της μουσικοθεραπείας,
5. φυσικές βιοτικές διαδικασίες (πόνος, αρτηριακή πίεση, αναπνοή κ.λπ.) μέσω της μουσικοθεραπείας
6. φυσική αποκατάσταση και κινητικές δεξιότητες μέσω της μουσικοθεραπείας
7. και νευροφυσιολογική λειτουργία μέσω της μουσικοθεραπείας.
Η μουσικοθεραπεία διευκολύνει την αποκατάσταση των παρακάτω:
• κατάθλιψη, στρες, PTSD, διαταραχή άγχους, κρίσεις πανικού, διατροφικές διαταραχές,
• τα αναπτυξιακά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς.
• σωματική αναπηρία,
• ψυχικές ασθένειες (ορισμένες μορφές σχιζοφρένειας, ψύχωση),
• ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Alzheimer, η άνοια, η απώλεια μνήμης,
• τοξικομανία,
• καρδιαγγειακές παθήσεις.
• νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Parkinson,
• εγκεφαλικά τραύματα.
οξείοι και χρόνιοι πόνοι (για παράδειγμα, σε περίπτωση ογκολογικών ασθενειών, μετά από χειρουργικές παρεμβάσεις, ακόμα και κατά τον τοκετό).
Επιστημονικό υπόβαθρο της μουσικοθεραπείας
Πιο συγκεκριμένα, η μουσικοθεραπεία μας αποδεικνύει ότι πολλαπλές περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού και στα δύο ημισφαίρια, είναι υπεύθυνες για την αντίληψη και την αναπαραγωγή της μουσικής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μουσική είναι τόσο αποτελεσματική στην αποκατάσταση της υγείας μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμούς στο κεφάλι, άνοια, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και ψυχικές διαταραχές.
Οι μουσικοθεραπευτές βοηθούν τους ασθενείς να επιτύχουν στόχους σε διάφορους μη μουσικούς τομείς: να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, να μαθαίνουν να εκφράζουν συναισθήματα, να αυξάνουν αυτοπεποίθηση, να αναπτύσσουν λεπτές κινητικές δεξιότητες, παρέχουν χαλάρωση, υπομένουν απώλεια, αναπτύσσουν τη συγκέντρωση της προσοχής.
Δεν είναι απαραίτητο να πείσθει κανείς για τη χρησιμότητα της μουσικοθεραπείας ότι δηλαδή η μουσική είναι ικανή να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα. Η σύγχρονη ιατρική από τις συσσωρευμένες μελέτες και παρατηρήσεις έχει αναπτύξει τη μουσικοθεραπεία ως μέθοδο θεραπείας με την βοήθεια της μουσικής.
Υπάρχει η άποψη ότι οι ασθενείς είναι απαραίτητο να έχουν μουσικές δεξιότητες για να συμμετέχουν σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σε μια τέτοια θεραπεία μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας και οποιοδήποτε επίπεδο σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης. Η μουσικοθεραπεία επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής ενός ατόμου με θετικό και συναρπαστικό τρόπο.
Η μουσικοθεραπεία είναι η πιο αρχική και φυσική μορφή διόρθωσης των συναισθηματικών καταστάσεων, τις οποίες πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν (συνειδητά ή μη) για να ανακουφίσουν το συσσωρευμένο ψυχικό στρες, να ηρεμήσουν, να συγκεντρωθούν.
Η μορφή και το περιεχόμενο της μουσικοθεραπείας συνήθως διαμορφώνονται ξεχωριστά με τη βοήθεια ειδικού. Για παράδειγμα, η μουσική που αγαπούσαν οι ασθενείς στη νεανικά τους χρόνια βοηθάει στην επιβράδυνση της μνήμης, των γνωστικών λειτουργιών, των μεγάλων κινητικών δεξιοτήτων, καθώς και στη μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της γεροντικής άνοιας, προβλήματα που η μουσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει.
Η μουσικοθεραπεία λειτουργεί για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, υγείας ή μουσικής ικανότητας. Για τα παιδιά με ψυχικές ή σωματικές δυσκολίες, βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, συναισθηματικών ανησυχιών και ανησυχιών που συνδέονται με την ανάπτυξη της ηλικίας. Η μουσικοθεραπεία βοηθά τα άτομα με ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες, νευρολογικά προβλήματα, βοηθά τους ηλικιωμένους να επιβιώσουν στα προβλήματα οξείας ή χρόνιας ασθένειας. Η μουσικοθεραπεία βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της νευρικής έντασης. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματική με παιδιά και ενήλικες – θύματα σωματικής, σεξουαλικής ή συναισθηματικής βίας.
Η ιστορία της μουσικοθεραπείας: η μουσικοθεραπεία στο χρόνο
Η μουσικοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στις θεραπευτικές επιδράσεις της μουσικής στην ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου. Η μουσικοθεραπεία αναγνωρίστηκε επίσημα στην Ευρώπη τον δέκατο ένατο αιώνα, όταν οι προηγμένοι γιατροί άρχισαν να τη χρησιμοποιούν στην πράξη. Η ακμή της μουσικοθεραπείας πέφτει στον εικοστό αιώνα. Το 1961, το πρώτο πρόγραμμα μουσικοθεραπείας αναπτύχθηκε στην Αγγλία και δεκαπέντε χρόνια αργότερα ιδρύθηκε εκεί ένα μουσικοθεραπευτικό κέντρο. Στη Γερμανία, οι γιατροί άρχισαν να εργάζονται σοβαρά με τη μουσική από το 1978 ενώ το 1985 ίδρυσαν το Ινστιτούτο Μουσικοθεραπείας. Στην Αμερική, ένα κέντρο μουσικοθεραπείας ξεκίνησε το 1950 και σήμερα συγκεντρώνει περισσότερους από τρεις χιλιάδες μουσικοθεραπευτές.
Πειράματα σχετικά με τη μουσικοθεραπεία
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου προστέθηκαν καθημερινές ακροάσεις των έργων του Μπετόβεν και του Μότσαρτ στην ιατρική περίθαλψη ασθενών με ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης και της ουλής των ελκών πιο γρήγορα από την ομάδα ελέγχου. Στη Γαλλία, στο Εθνικό Ινστιτούτο Μετάγγισης Αίματος κατά τη διάρκεια των εγχειρημάτων, η μουσική κατά τη μουσικοθεραπεία επιλέγεται αυστηρά με βάση με τη φυσιολογική της επίδραση στο σώμα, τα ατομικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου και τη φύση της νόσου. Στην Ολλανδία χρησιμοποιείται μουσική για μουσικοθεραπεία σε κλινικές για καρδιαγγειακές παθήσεις. Στην Αυστραλία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αυτών που πάσχουν από πόνο στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη.
Σήμερα, η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στην Αμερική η μουσικοθεραπεία έχει πάρει την κατεύθυνση της μουσικής ψυχοθεραπείας. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα της μουσικοθεραπείας βασίζεται στις ιδέες της παραδοσιακής ψυχανάλυσης. Σε μια προσπάθεια να κάνει τον ασθενή να θυμηθεί τις καταστάσεις που ήταν συναισθηματικά τραυματικές γι’ αυτόν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο μουσικοθεραπευτής με τη βοήθεια της μουσικής και της μουσικοθεραπείας τους φέρνει σε μια καθαρτική απαλλαγή και έτσι ελαττώνει το πρόβλημα του ασθενούς. Από αυτή την άποψη, η επιλογή των κατάλληλων μουσικών έργων για μουσικοθεραπεία, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την απαραίτητη δομή ευρηματικών συλλόγων και εμπειριών, των οποίων η μετέπειτα ανάλυση θα μπορούσε να διασαφηνίσει τη φύση της καταπιεσμένης σύγκρουσης, αποκτά μεγάλη σημασία. Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί μουσικοθεραπευτές έχουν αναπτύξει εκτεταμένους καταλόγους θεραπευτικών μουσικών έργων με μεγάλη ποικιλία ειδών και μορφών. Στις ΗΠΑ, οι μουσικοθεραπευτές εκπαιδεύουν 24 κολέγια. Σε γενικές γραμμές, πάνω από 100 πανεπιστήμια και κολέγια στο εξωτερικό προσφέρουν μαθήματα, με τα οποία οι φοιτητές λαμβάνουν πτυχίο πανεπιστημίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
Στην ξένη λογοτεχνία βρίσκουμε ευρεία χρήση της μουσικοθεραπείας όχι μόνο στη θεραπεία διαφόρων ψυχικών διαταραχών, που κυμαίνονται από εγχώριες νευρώσεις έως σοβαρές μορφές δυσπροσάρτωσης σε ασθένειες της «μεγάλης» ψυχιατρικής, αλλά η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται και στην χειρουργική, οδοντιατρική, δηλαδή όπου και αν οι γιατροί ή οι μουσικοθεραπευτές ασχολούνται με τις διαταραχές της διάθεσης των ασθενών και όπου είναι απαραίτητο να υποστηρίξουν την πνευματική τους δύναμη στην καταπολέμηση της ασθένειας. Στην καθημερινή ζωή, η οποία σήμερα είναι πλούσια σε διάφορες δυσκολίες και πιέσεις, η μουσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμεύσει ως τρόπος πρόληψης, βοηθώντας τους ανθρώπους να ζήσουν, να εργαστούν και να είναι ευτυχισμένοι. Η μουσική την οποία χρησιμοποιεί η μουσικοθεραπεία έχει αόριστη δημιουργική οργάνωση και συναισθηματικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται στην ιατρική επικοινωνία για να διευκολύνουν την επαφή, την αλληλεπίδραση, την αυτοεκδήλωση και την αυτο-ανάπτυξη.
Όπως αποδεικνύεται, η καλύτερη μέθοδος θεραπείας δεν είναι απλώς η ακρόαση της μουσικής, μέσω της μουσικοθεραπείας αλλά η ίδια η αναπαραγωγή της: παίζοντας μουσικά όργανα και ακόμα καλύτερα – τραγούδι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού της μουσικοθεραπείας, κάποιος κάνει κάποιες κινήσεις στο ρυθμό της μουσικής (πιέζοντας τα πλήκτρα, τεντώνοντας τον φυσητήρα). Για να παίξει μια μελωδία, ένας μουσικός ή ένας μουσικοθεραπευτής πρέπει να αναπνεύσει με το ρυθμό του. Μελέτες για τη μουσικοθεραπεία έχουν δείξει ότι ο οργανισμός (αναπνευστικά και κυκλοφορικά συστήματα) προσαρμόζεται καλύτερα στο ρυθμό της μουσικής κατά τη μουσικοθεραπεία. Για τους μουσικούς η ψυχολογική τους αντίληψη της μουσικής είναι πιο λεπτή: μπορούν να παρατηρήσουν εκείνες τις αποχρώσεις που οι απλοί ακροατές δεν παρατηρούν. Αυτή η ικανότητα η οποία είναι κομβική για τη μουσικοθεραπεία είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς ακρόασης και αναπαραγωγής των μουσικών μελωδιών, όταν το σώμα συνηθίζει στα αποτελέσματά τους και επιλέγει αυτό που είναι καλό για αυτό.
Τα αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας
Όταν κατά τη μουσικοθεραπεία οι ασθενείς τραγουδούν, οι μηχανικοί κραδασμοί των φωνητικών χορδών μεταδίδονται μέσω του σώματος με μεγαλύτερο πλάτος από ό, τι κατά την ακρόαση, όπου το ηχητικό σήμα πρέπει να περάσει από τον αέρα. Από την άλλη πλευρά, εάν ο ήχος γίνει δυνατός, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ακοή και την ψυχολογική αντίληψη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο μουσικός, ο μουσικοθεραπευτής και ο τραγουδιστής μπορούν να προσαρμόσουν το ρυθμό και τον όγκο της μελωδίας ανάλογα με το τι χρειάζεται το σώμα κατά τη μουσικοθεραπεία. Έτσι, το τραγούδι είναι μια ιδανική μέθοδος για τη μουσικοθεραπεία.
Σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας, δημιουργείται ένα περιβάλλον πλήρους εμπιστοσύνης και δημιουργικής χαλάρωσης. Η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία μεταξύ του ασθενούς και του ιατρού είναι απαραίτητες για τη διαδικασία θεραπείας. Οι μουσικοθεραπευτές δεν “φορτώνουν” τον ασθενή με ερωτήσεις για την θλίψη ή την ασθένεια. Το σημαντικότερο είναι να μπει σε μουσική επαφή με τα συναισθήματα και τις αισθήσεις του. Συχνά, αυτό είναι που δίνει στον άνθρωπο δύναμη για την καταπολέμηση μιας ασθένειας ή απλά βοηθά στην κατανόηση του εαυτού του. Το έργο του μουσικοθεραπευτή κατά τη μουσικοθεραπεία δεν είναι να επιβάλλει μουσική μελωδία αλλά να «φωτίζει» στον ασθενή τον εσωτερικό μουσικό “φακό” του που θα φωτίζει τους σκοτεινούς διαδρόμους του φόβου.
Μουσικοθεραπεία στην καθημερινότητα
Η μουσικοθεραπεία ταιριάζει καλά με τη σωματική άσκηση. Η ουσία της αθλητικής προπόνησης δεν είναι η βελτίωση των μυών: ο αθλητής μπορεί να έχει τέλειους μύες και να πεθάνει ξαφνικά. Μια από τις αιτίες των συχνών καρδιακών προσβολών ή πρόωρης γήρανσης του σώματος στους αθλητές είναι ακριβώς το χάσμα μεταξύ της ψυχικής δραστηριότητας και της νευροφυσικής δομής. Για τη μουσικοθεραπεία κάθε άσκηση θα είναι πιο χρήσιμη αν γίνεται όπως πραγματικά μας αρέσει και όχι όπως προδιαγράφεται από την αθλητική επιστήμη. Το κύριο πράγμα είναι να απολαμβάνουμε τη χαρά και την ευτυχία από τη διαδικασία αυτή. Στη μουσικοθεραπεία, πρέπει να πάμε μετά την άσκηση, μετά τη μουσική, πρέπει κανείς να προσπαθήσει να σκεφτεί όχι περισσότερο για το σώμα, αλλά να δώσει προσοχή μόνο στην ευχαρίστηση που παίρνει μέσα στον εαυτό του. Σε κάποιο σημείο θα αισθανθείτε ότι δεν παρακολουθείτε πλέον τη μουσική, αλλά η μουσική σας μεταφέρει, σας ταξιδεύει. Όταν ένα άτομο υπό την επίδραση της μουσικοθεραπείας κυριαρχεί στην ικανότητα να μετακινείται από μέσα, είναι πάντα πολύ ευτυχισμένο. Στον κόσμο γύρω του γίνεται αντιληπτό ότι αυτός ο άνθρωπος καθοδηγείται από κάτι όμορφο, που τον κάνει πιο λεπτό, δυνατό και όμορφο, κάτι που τον καθοδηγεί και ταυτόχρονα του δίνει την ελευθερία. Επίσης, η μουσικοθεραπεία συνδυάζεται καλά με αρωματοθεραπεία, ασκήσεις αναπνοής και ζωγραφική.
Η τεχνική της μουσικοθεραπείας, από την εμπειρία του έργου του Ινστιτούτου Παιδιατρικής στη Μόσχα, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο Καζακστάν στο νεογνικό κέντρο της Αστάνας με βάση το παιδικό Νοσοκομείο. Σκοπός της έρευνας της μουσικοθεραπείας ήταν η μελέτη της επίδρασης της μουσικής στην αποκατάσταση της νευρολογικής κατάστασης στα νεογέννητα παιδιά. Αναλύθηκαν τα παιδιά με αρνητική προγεννητική και ενδοτοπική περίοδο ανάπτυξης και στη μεταγεννητική περίοδο διαγνώστηκαν με «ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ» ή «ΓΕΝΙΚΗ ΖΗΜΙΑ».
Μελέτες της μουσικοθεραπείας
Μελετώντας την επιρροή της μουσικής στη νευρολογική κατάσταση των νεογέννητων, εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Η χρήση μουσικών συνόδων στα νεογνά συμβάλλει στην ομαλοποίηση της αναπνευστικής συχνότητας και του καρδιακού ρυθμού.
2. Σημαντικά συμπεράσματα της μουσικοθεραπείας: Τα πειραματικά δεδομένα της μουσικοθεραπείας
Ένα παιδί στη μήτρα μπορεί να ακούσει μουσική για μουσικοθεραπεία. Με τη βοήθεια ενός ειδικού υπερήχου εξετάστηκαν αρκετές εγκύους γυναίκες. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ένα μικρό μέρος ενός μουσικού κομματιού ακουγόταν κάθε 15 δευτερόλεπτα και η συσκευή κατέγραψε αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των αγέννητων μωρών. Αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ακούν τη μουσική, αλλά και δείχνουν τα συναισθήματά τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους μουσικοθεραπευτές, η ελάχιστη ηλικία μετά την οποία το έμβρυο ακούει σαφώς και αντιδρά στη μουσική είναι 38 εβδομάδες.
Στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Ευκαιριών στη Φιλαδέλφεια οι γιατροί διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε έμβρυα με χρώμα και ήχο. Οι αντιδράσεις του εμβρύου παρακολουθούνται με εξελιγμένα συστήματα υπερήχων και υπερήχων. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι η κιθάρα του Jimi Hendrix ενοχλεί και ερεθίζει το έμβρυο αλλά η κλασική μουσική ξυπνά ένα ζωηρό ενδιαφέρον και τα έμβρυα.
Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε ένα ασυνήθιστο πείραμα μουσικοθεραπείας για τη θεραπεία της γεροντικής άνοιας με την κλασσική μουσική. Οι ψυχίατροι έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι η μουσική συμβάλλει στην στενότερη επαφή με τέτοιους ασθενείς, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό αν η μουσικοθεραπεία έχει αρκετά σταθερό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της μουσικοθεραπείας, αυτή η παθολογία, για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα αποτελεσματική θεραπεία, επηρεάζει από 2 έως 5 τοις εκατό των ατόμων άνω των 65 και έως 25 τοις εκατό ατομα πάνω από 85 χρονώμ. Ο καθηγητής Christ Bullitt διαπίστωσε ότι μια 8-εβδομάδων πορεία μουσικοθεραπείας βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αυξάνει τη δραστηριότητα και την ικανότητά τους να διατηρούν επαφές, αποδυναμώνει την συχνά εμφανιζόμενη εχθρότητα προς τους άλλους. Η καθηγήτρια της Νευρολογίας, Susan Greenfield, εκτιμά επίσης τη μουσικοθεραπεία ως μια μέθοδο που χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους του εγκεφάλου αντί για τοξικά ψυχοτρόπα φάρμακα. Και παρόλο που η μουσικοθεραπεία δεν θεραπεύει πλήρως την άνοια, σύμφωνα με τον Δρ. Greenfield, αναστέλλει σαφώς την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, η εγκεφαλική διέγερση με την κλασική μουσική ενεργοποιεί τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, γεγονός που τους εμποδίζει από περαιτέρω υποβάθμιση.
3. Κατά τη μουσικοθεραπεία, η γενική κατάσταση των παιδιών εξομαλύνεται δύο φορές πιο γρήγορα.
4. Η μουσική συμβάλλει στη βελτίωση των σωματικών και λειτουργικών παραμέτρων στα νεογέννητα.
5. Η μουσικοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά, αναζωογονεί και αποκαθιστά τα αντανακλαστικά του έμφυτου αυτοματισμού.
Σημαντικά συμπεράσματα της μουσικοθεραπείας: Τα πειραματικά δεδομένα της μουσικοθεραπείας
Ένα παιδί στη μήτρα μπορεί να ακούσει μουσική για μουσικοθεραπεία. Με τη βοήθεια ενός ειδικού υπερήχου εξετάστηκαν αρκετές εγκύους γυναίκες. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ένα μικρό μέρος ενός μουσικού κομματιού ακουγόταν κάθε 15 δευτερόλεπτα και η συσκευή κατέγραψε αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των αγέννητων μωρών. Αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ακούν τη μουσική, αλλά και δείχνουν τα συναισθήματά τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους μουσικοθεραπευτές, η ελάχιστη ηλικία μετά την οποία το έμβρυο ακούει σαφώς και αντιδρά στη μουσική είναι 38 εβδομάδες.
Στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Ευκαιριών στη Φιλαδέλφεια οι γιατροί διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε έμβρυα με χρώμα και ήχο. Οι αντιδράσεις του εμβρύου παρακολουθούνται με εξελιγμένα συστήματα υπερήχων και υπερήχων. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι η κιθάρα του Jimi Hendrix ενοχλεί και ερεθίζει το έμβρυο αλλά η κλασική μουσική ξυπνά ένα ζωηρό ενδιαφέρον και τα έμβρυα.
Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε ένα ασυνήθιστο πείραμα μουσικοθεραπείας για τη θεραπεία της γεροντικής άνοιας με την κλασσική μουσική. Οι ψυχίατροι έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι η μουσική συμβάλλει στην στενότερη επαφή με τέτοιους ασθενείς, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό αν η μουσικοθεραπεία έχει αρκετά σταθερό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της μουσικοθεραπείας, αυτή η παθολογία, για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα αποτελεσματική θεραπεία, επηρεάζει από 2 έως 5 τοις εκατό των ατόμων άνω των 65 και έως 25 τοις εκατό ατομα πάνω από 85 χρονώμ. Ο καθηγητής Christ Bullitt διαπίστωσε ότι μια 8-εβδομάδων πορεία μουσικοθεραπείας βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αυξάνει τη δραστηριότητα και την ικανότητά τους να διατηρούν επαφές, αποδυναμώνει την συχνά εμφανιζόμενη εχθρότητα προς τους άλλους. Η καθηγήτρια της Νευρολογίας, Susan Greenfield, εκτιμά επίσης τη μουσικοθεραπεία ως μια μέθοδο που χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους του εγκεφάλου αντί για τοξικά ψυχοτρόπα φάρμακα. Και παρόλο που η μουσικοθεραπεία δεν θεραπεύει πλήρως την άνοια, σύμφωνα με τον Δρ. Greenfield, αναστέλλει σαφώς την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, η εγκεφαλική διέγερση με την κλασική μουσική ενεργοποιεί τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, γεγονός που τους εμποδίζει από περαιτέρω υποβάθμιση.
Προτεινόμενα σεμινάρια:
Σεμινάρια ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
📢 Επενδύστε στον εαυτό σας!
🔴 Αναβαθμίστε τις γνώσεις και τις δεξιότητες σας
🔴 Αποκτήστε συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας
🔴 Εντάξτε την επιμόρφωση στο καθημερινό σας πρόγραμμα με σεμινάρια προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές ανάγκες σας